Welke behandelingen bieden wij aan binnen de kinesitherapie?

Manuele Lymfedrainage ad modum Vodder

Het menselijke lichaam bestaat voor 2/3 uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, bloedbanen, lymfbanen en de hersenbanen.

Zeer veel processen verlopen via dit lichaamsvocht. Onder meer het vervoer van zenuwprikkels, hormonen of schadelijke stoffen (b.v. bacteriën) en het uitwisselen van stoffen (b.v. bouw-, afbraakstoffen) en/of van gassen (b.v. zuurstof, koolzuurgas).

Deze processen via het lichaamsvocht noemen we "de waterhuishouding".

Het lichaam is in een optimaal evenwicht als de waterhuishouding in een optimale conditie verkeert. Het lymfstelsel (lymfvaten en lymfknopen) speelt een belangrijke rol bij het scheppen en onderhouden van de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen. Het is namelijk de lymfe die hierin een voedende, zuiverende en drainerende rol vervult. Lymfdrainage is dus een normale, natuurlijke functie in ons lichaam.

De lymfdrainage kan echter bemoeilijkt worden door ziekte, stress of als gevolg van een ongeval. In dit geval kan de drainage van de lymfe manueel (met de handen) geoptimaliseerd worden.

Zwangerschapsbegeleiding (zowel pre –als postnataal)

Prenatale kinesitherapie is gericht op oefeningen om de zwangerschap en bevalling in goede banen te leiden. Afhankelijk van de nood bestaan prenatale oefeningen uit 3 tot 5 lessen. Deze worden meestal gegeven na 28 weken.

Tijdens de eerste lessen wordt er aandacht besteed aan:

 • Houdingscorrigerende oefeningen
 • Belevingsoefeningen en bewustmaking van lichaamsveranderingen
 • Stretching en ruimte creëren in het bovenlichaam
 • Oefeningen: buikspieren, ademhaling, ontspanning, bekkenbodem,…
 • Behandelen van klachten tijdens de zwangerschap

Hiernaast wordt er ook altijd minstens één partnerles gegeven. Hierin krijgen beide ouders uitleg over het verloop van een normale bevalling en tips om deze zo vlot mogelijk te maken:

 • Houdingen om weeën op te vangen
 • Perstechnieken
 • Arbeidshoudingen om ontsluiting te bevorderen
 • Ademhalingsoefeningen
 • Massage
Het doel van prenatale zwangerschapsbegeleiding is bijdragen tot een bewustere beleving van de zwangerschap, vertrouwen geven in de bevalling en een vlotter herstel mogelijk maken na de bevalling.

Met postnatale oefeningen wordt pas een aantal weken na de bevalling gestart: ten vroegste 6 weken na een klassieke bevalling, en 8 weken na een keizersnede. Deze oefeningen houden in:

 • Versterken abdominale- pelvische gordel
 • Bekkenbodemreeducatie
 • Core stability / houdingscorrectie
 • Behandeling postnatale klachten

Kinesio taping

Kinesio-taping is een relatief nieuwe strekking binnen kinesitherapie. Met de hulp van speciale tape worden het zenuwstelsel en algemeen circulatiesysteem geactiveerd, wat herstelbevorderend werkt voor de betreffende spieren en pezen. De techniek komt overgewaaid uit Japan en wordt uitgevoerd met een speciale elastische tape. Kinesio-tape is er specifiek op gericht om druk te verminderen en correcte bewegingen te stimuleren.

Vestibulaire training

Vertigo-aanvallen, misselijkheid of braken naar aanleiding van plotse hoofdbewegingen kunnen te wijten zijn aan BPPV of benigne paroxysmale positioneringsduizeligheid.

Vestibulaire training is erop gericht om duizeligheids- of evenwichtsklachten weg te nemen door verschillende manoeuvres uit te voeren. Die gaan loszittende kristalletjes naar hun oude plek verschuiven, waardoor de klachten verdwijnen.

Post-operatieve revalidatie

Deze vorm van kinesitherapie is erop gericht om de toestand van spieren en/of gewrichten te herstellen naar hun oorspronkelijke staat, zodat niet hoeft ingeboet worden aan beweeglijkheid.

We beogen een vlot en volledig herstel van de operatie.

Wij zijn er voor iedereen

volwassenen - ouderen - kinderen
zwangere vrouwen - baby’s - sporters

Onze praktijk

Neem contact met ons op